Confesiunile unui antreprenor care credea că funcționalitatea magazinului online este totul
Îți sună familiar?
Sunt ITst (și da, știu că acest termen e foarte vag, însă nu are sens să despicăm firul în patru acum, ideea este că aveam experiență în crearea website-urilor de mai multe tipuri). Atunci când mi-am lansat business-ul, am avut toate cunoștințele tehnice să-mi construiesc propriul magazin online. Site-ul arăta bine și funcționa perfect… dar nu aveam comenzi. Oamenii nici măcar nu vizitau site-ul și motivul era evident: acesta nu apărea nici în căutările pe Google. Dar nu înțelegeam de ce. Aveam impresia că trebuie doar să mai treacă puțin timp.
Realitatea însă m-a lovit dur: să ai un website frumos nu este suficient.
Am avut grijă ca website-ul să fie unul funcțional, să aibă un meniu ușor de navigat și de înțeles, descrieri detaliate ale produselor, un proces de plasare al comenzilor cât mai simplu, mai multe modalități de plată pentru fiecare tip de utilizator etc. Magazinul avea toate caracteristicile vizuale pentru a vinde, însă în continuare lipsea ceva…
Fără optimizare SEO, eram practic invizibili pe Google (și alte motoare de căutare)
Potențialii clienți nu ajungeau niciodată să vadă site-ul și cu atât mai puțin produsele, oricât de bine ar fi funcționat acesta și oricât de frumos ar fi fost din punct de vedere vizual.
Din păcate nu este suficient să ai un website. Acesta trebuie să fie și optimizat pentru a putea ajunge la clienții potriviți. Iar SEO nu mai înseamnă de mult doar cuvinte cheie folosite în conținut și pagini bine structurate: înseamnă și optimizare tehnică, construirea legăturilor cu alte website-uri și multe alte aspecte pe care le vom povesti în alt articol. Ideea de bază rămâne aceeași: nu este suficient ca site-ul tău doar să existe!
Am început să mă documentez, să învăț despre ce înseamnă search engine optimization și despre cum pot aplica toate aceste cunoștințe pentru ca site-ul meu să vândă. Am cumpărat cursuri, am participat la webinarii și workshop-uri iar apoi am început să aplic pas cu pas toate cunoștințele pe magazinul meu online, dar și pe alte site-uri ale proiectelor în care m-am implicat ulterior: SEO tehnic, on-page, off-page, SEO local, user experience, conținut optimizat etc.
Am fost uimită când am văzut că lucruri pe care inițial le consideram nesemnificative, au avut de fapt un efect extraordinar. Spre exemplu, știai că acel câmp aparent neimportant numit ”alt text” care se definește pentru imagini, e de fapt cheia pentru ca fotografiile tale să apară în Google Images? Eu nu știam asta și evident acel câmp era mereu gol
Datorită optimizări magazinului online, am ajuns să am comenzi constante, chiar și fără promovare pe social media sau alte mijloace. De ce? Pentru că produsele mele apar în căutările organice pe Google. Și pentru că suntem în era în care inteligența artificială este în continuă dezvoltare, ar mai fi un element important de menționat: și Chat GPT și alte AI-uri tot pe Google își caută informația! Iar despre AI Engine Optimization am povestit puțin aici.
Iar după toate astea, am avut o realizare…
Cu timpul am descoperit că sunt mulți antreprenori (mai ales în industria mea) în aceeași situație: au un site și așteaptă ca lucrurile să meargă de la sine, iar motoarele de căutare să îi afișeze pe prima pagină. Așa că am ales să îmbin expertiza tehnică cu strategiile SEO dovedite, pentru a ajuta și alte afaceri să nu treacă prin aceleași provocări.
Nu trebuie să alegi între un website funcțional și unul vizibil. Le poți avea pe amândouă.
Care e concluzia?
Un website ”perfect” din punct de vedere tehnic este doar fundația succesului tău online (și am pus ”perfect” între ghilimele pentru că sunt de părere că nu există perfecțiune). Fără o strategie SEO bine pusă la punct, cel mai frumos și mai rapid website poate rămâne invizibil pentru potențialii tăi clienți.
Sunt curioasă dacă și tu ai trecut prin ceva similar cu website-ul tău. Ce provocări ai întâmpinat? Împărtășește-le cu noi în comentarii!